Akif Paşa

       Osmanlı Devlet adamı şair ve yazardır. 1787 yılında Yozgat'ta dünya gelmiş ve aradan 58 yıl sonra Mısır İskenderiye'de 1845 yılında hayata gözlerini kapatmıştır.

Kendisi Osmanlı Devleti'nin ilk Hariciye Nazırlığını ve ikini Dahiliye Nazırlığını yapmıştır. Cebbarzade Süleyman Bey'in ölümü üzerine İstanbul'da amcasının da aracılığı ile Divan-ı Hümayun Kalemi'ne getirilmiştir. Kısa sürede bu başarıları padişahın dikkatini çekmekte yeterli olmuştur. Kısa aralıklarla 1825 yılında amedçi, 1827 yılında beylikçi ve 1832 yılında reisülküttap olmuştur. 

Reisülküttaplığın adı Umur-i Hariciye Nezareti olarak değiştirilince vezir olarak ilk Hariciye nazırı yani bugünkü dışişleri bakanı olarak atanmıştır. 

İngiliz uyruklu ve ilk yarı resmi gazete Ceride-i Havadis'i çıkaran William Churchill av sırasında Türk çocuğunu yaralaması ve ardından hapsedilmesi kısa zaman sonra da hakkında herhangi bir işlem yapılmadan serbest bırakılması sonucu Akif Paşa'nın politik bir olaya karışması nedeniyle hakkında hastalığı ileri sürülerek görevinden azledilmiştir.

Umur-i Mülkiye nazırlığı yapan Pertev Paşa görevinden alınarak Edirne'ye sürüldü ve yerine Akif Paşa getirilmiştir. Fakat altı ay gibi bir zaman sonra tekrar hastalığı öne sürülerek görevinden azledilmiştir.

18339 yılında Kocaeli'de mutasarrıflık görevine başlamıştır. Nitekim halkın hakkında çok fazla şikayeti bulunmasından dolayı Edirne'ye sürülmüştür. Hakkında soruşturma açılıp yargılanmıştır ve iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Daha sonra hakkında padişah tarafından İstanbul'da oturma izni çıktıktan sonra 1844 yılında gittiği hac sırasında Hicaz dönüşünde Mısır İskenderiye'de hastalanarak vefat etmiştir. Mezarı ise Mısır'da Danyal peygamberin yakınlarında bulunmaktadır.