Terim İvan Aleksandroviç Gonçarov'un yazdığı Oblomov adlı kitabında geçer. Terim adını roman kahramanı İlya İlyiç Oblomov'un adından alır. Tembellik halinin ciddi derece ileri taşınmış halidir. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi romanda adı geçen Oblomov tembel bir tiplemedir. Sosyal yaşamdan kopmuş, kendini dört duvar arasına kapatıp gün aşırı uyuyan birisidir. Bırakın dışarı çıkmak birkaç satır bir şeyler yazmak bile ona ağır gelen işler arasındadır. Kaldı ki koskoca çiftliği çekip çevirebilsin.
"Oblomovluk" çağımızın bir hastalığıdır. Hatta her çağda süregelen bir hastalık. insanın var olduğu yerde ortaya çıkan bir hastalık tipidir. İşte tam bu sırada İvan Gonçarov kahramanını hiç de düşünmediği yerde uyandırır. uzun sürecek bir korkuya ve dehşete kapılmasına izin verir. Genç yaşta hayata gözlerini kapamasına sebep olabilecek bir olayla baş başa bırakır kahramanını Gonçarov. Nitekim gerçek hayatta da bu böyledir. Ya uyanıktır insan ya da aniden uyandırır onu hayat.
"Ya Şimdi Ya Hiç..." prensibine dayalı bir yaşamın dur durak bilmeksizin koşturmalarına dayanamaz kahramanımız. Çocukluğundan gelen hatta daha gerilere gidelim köklerinden gelen bir hastalığın farkında olmadan yaşamasından ötürüdür bu durum. Sebebi daha çok kendinin sonunu düşünmekten yorgunlukları, koşturmaları sadece birer gereksizlik olarak görmesinden kaynaklanır. Şayet bir gün tembellik bir meslek olursa Oblomov bu mesleğin ustası olabilir nitelikte bir kişidir. Olmamız gerekenden çok olmamamız gerekenleri anlatan İvan Gonçarov okuyucusunu bu tabirle "Oblomovluk" uyarıyor.